Artikel HLN - Tibo Debaillie "Ik wil nog sterker worden"

Tibo Debaillie (16) mag als speler van American footballteam Ostend Pirates naar een talentenkamp in de Verenigde Staten. Na een selectietraining is hij de enige Vlaming die zich met 1.600 andere spelers mag meten met de top.

TIMMY VAN ASSCHE

Tibo blijkt een toptalent te zijn in American football. Al sinds zijn twaalfde is hij actief als speler. "Aanvankelijk speelde ik voetbal", zegt de student van het Gistelse Atlas Atheneum. "Maar mijn nonkel Alain en papa Yvan speelden football. Toen ik 12 jaar was, wilde ik het ook proberen. Al van in het begin had ik door dat dit mijn sport was. Aangezien er toen geen juniorenploeg bestond, trainde ik al mee met de seniors, de grote jongens dus. Nu ben ik 16 en de jongste speler in België die meespeelt met de seniorploeg."
 

Top Gun

Vorig jaar organiseerde de Amerikaanse Football University FBU in Brussel een trainingskamp. Tibo ging erop af en werd met nog vijf andere Belgen geselecteerd voor een het befaamde Top Gun trainingskamp in de Verenigde Staten. Intussen hebben vier andere deelnemers afgezegd, waardoor Tibo de enige Vlaming is die in juli naar de staat Ohio vliegt. "De bedoeling van zo'n kamp is om de beste talenten samen te brengen", voegt papa Yvan eraan toe. "Er doen 1.600 spelers mee. Coaches van verschillende 'college teams' en NFL-ploegen zijn er van de partij." Tibo weet wat er hem te wachten staat. "We oefenen er op sprints, sprongen en wedstrijdsituaties. Het liefst van al zou ik ooit in een van de college teams geraken. Daarmee zou ik de eerste Belg zijn die erin slaagt. Natuurlijk droom ik hardop van de NFL (de beste Amerikaanse competitie als footballspeler, red.), maar je moet realistisch zijn. In ons land verdien je met football helemaal niks, in tegenstelling tot de winstpremies in het voetbal. Dit is puur een hobby." Maar Tibo investeert veel in de sport. "Ik trek naar de fitness en heb met Greg Bogaert een persoonlijke trainer. Met hem oefen ik op snelheid en kracht. Ik wil sterker en beter worden. We steken hier veel tijd en geld in, dus ik wil koste wat het kost slagen. lees meer op hln.be